Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Значителен ръст на китайските потребителски цени през май

Цените на важното за Китай свинско месо са нараснали с 18,2% на годишна база, преди всичко заради африканската чума по свинете

Значителен ръст на китайските потребителски цени през май

Снимка: Ройтерс

Китайският инфлационен натиск продължи да нараства през май, тъй като шокът от слабото предлагане повиши рязко разходите за храна, предава Bloomberg.

Инфлацията, както очакваха анализаторите, бе в размер на 2,7% на годишна база, обяви в сряда Националната статистическа служба. През април ръстът бе от 2,5%. Преди всичко поскъпването при храните е допринесло за повишаването на цените.

Цените на производител в Народната република нарастват през май с 0,6% на годишна база, колкото бяха и очакванията на анализаторите. През април те скочиха с 0,9% в сравнение с предходната година.

От своя страна цените на важното за Китай свинско месо са нараснали с 18,2% в сравнение с предходната година, тези на зеленчуците са скочили с 13,3%, а на плодовете – с цели 26,7% през май. Данните от статистическата служба също така показват, че потребителските цени са непроменени спрямо април, което показва стабилизиране на инфлационния натиск

Цените на храните са се повишили със 7,7% спрямо предходната година, като са допринесли за 1,48 процентни пункта от растежа на индекса на потребителските цени (CPI) според изявление на бюрото.

„Нарастването на цените на плодовете и яйцата е краткотрайно и може да отмине през лятото, когато доставките се увеличат", въпреки че цените на свинското месо биха могли да нараснат още повече заради африканската чума по свинете“, казва Лу Тин, главен икономист по Китай в Nomura Holdings Inc. в Хонконг, цитиран от Bloomberg.

„Очакваме индексът CPI  да мине границата от 3% на годишна база през някои месеци тази година, но това може да окаже малък натиск върху предразсъдъците на централната банка“, посочва още Лу.

„Няма да има корекции на паричната политика, а общата инфлация няма да е голям проблем през тази година“, тъй като основната инфлация остава стабилна и производствените цени ще са на ниски нива и занапред, пояснява Дин Шуан, старши икономист за Китай и Северна Азия в хонконгското звено на Standard Chartered Bank Ltd.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите